Jeesus, ihmissuhteet ja työ 1/3

Tässä tuleekin kolmijakoinen blogikirjoitus jaettuna kolmeen osaan otsikon mukaisesti.

 

Ensimmäisenä mietimme ihmissuhteita, yllätys yllätys, Jeesuksen elämän kautta. Kun tutkimme Jeesuksen aloittamaa liikehdintää, voimme havaita, että kaikki, mitä ja miten Jeesus toimi, perustui ihmissuhteisiin. Hän ei perustanut maalliseen asemaan, vaan rakensi palvelullaan ihmissuhteita ja luottamusta.

 

kaikki, mitä ja miten Jeesus toimi, perustui ihmissuhteisiin.

Tämä sanottuna voimme nähdä, kuinka Jeesus hakeutui ihmissuhdeverkostoihin. Hän ei niinkään ryhtynyt luomaan ihmissuhdeverkostoja, ainakaan ensalkuun, vaan Hän liittyi olemassa oleviin. Nähtävästi Jeesuksen ensimmäiset opetuslapset kuuluivat näihin verkostoihin. Näiden kavereiden kodeissa Jeesus hengaili. Heidän veneissään Hän vietti aikaa. Heidän ystäviä ja perheitä Hän kohtasi. Keitä ovat nämä, joista puhun? Tietenkin veljekset, jotka olivat alusta alkaen mukana. Jaakob ja Johannes, Sebedeuksen pojat. Nähtävästi poikien äiti oli Salome-niminen nainen. Ja nähtävästi tämä Salome oli Jeesuksen äidin Marian sisko. He molemmat olivat myös Jeesuksen opetuslapsia (“Jeesuksen ristin luona seisoivat hänen äitinsä ja tämän sisar” Joh. 19:25)! Sebedeuksen pojat olivat siis oletettavasti Jeesuksen serkkuja! Jeesus ei siis aloittanut kovin kaukaa kasatessaan ekan opetuslapseustiiminsä. Entäs sitten veljekset Pietari ja Andreas? He olivat isä Sebedeuksen ja siten myös Jaakobin ja Johanneksen yhtiökumppaneita kalastusbisneksessä. Molemmat veljesparit olivat kotoisin Betsaidasta, mutta olivat mitä ilmeisimmin verotuksellisista syistä muuttaneet Kapernaumiin, sillä vaikka niiden välinen matka oli lyhyt, ne olivat eri hallintoalueilla eikä olisi ollut fiksua maksaa veroa päivittäin kulkien hallintorajojen yli.

 

Kun havaitsemme Jeesuksen ihmissuhteista tämän, nousee kysymys: Miksi menemme aina “merta edemmäs kalaan” kun lähellämme on hyvät apajat? Ainakin Jeesuksen lähellä oli. Tämä myös romuttaa meidän ajatuksemme siitä, että meidän tulisi luoda verkostot, joiden kautta Jumalan Valtakunta etenee. Miksi tehdä se valtava työ kun on jo kerran olemassa jokin verkosto, mihin liittyä? Miten siihen sitten voi liittyä? Se onkin toinen kysymys, mutta myös siihen löydämme vastauksen kun tutkimme Jeesuksen toimintaa. Siitä myöhemmin varmasti lisää.

 

meidän tulisi luoda verkostot, joiden kautta Jumalan Valtakunta etenee. Miksi tehdä se valtava työ kun on jo kerran olemassa jokin verkosto, mihin liittyä?

 

Miksi emme siis käytä hyväksemme verkostojamme? Meitä vaivaa ehkäpä kaksi tautia. Ensinnäkin meitä vaivaa alakuloisuus evankeliumin edistämisessä. Olemme yrittäneet. Intoa on (ainakin ollut), mutta tulokset ovat laihat. Olemme luovutusmielialalla, sillä homma ei jostain syystä toimi. Monia syitä varmasti löytyykin alkaen oman sydämen tilasta aina toimivien työkalujen puutteeseen. Tai sitten saatamme olla niin into piukassa, että meitä ei pienet kivet matkalla lannista, vaan viemme evankeliumia jyrän lailla minne menemmekin, mutta emme ehkä evankeliumin luonteen mukaisesti. Tämä taas tyrkkää ihmisiä entistä kauemmaksi Herrasta tehden heidän tavoittamisensa tulevaisuudessa entistä vaikeammaksi.
Näen, että Jeesuksen elämää tutkimalla voimme löytää yhä syvempää ymmärrystä ja selkeitä toimintatapoja, jotta emme menisi ojasta allikkoon, vaan pysyisimme tiellä, evankeliumin voittokulun tiellä!

Kyseinen artikkeli on julkaistu Pyryn omassa blogissa:
http://pyry.varikkoyhteiso.fi/2016/07/jeesus-ihmissuhteet-ja-tyo-13/