Jeesus, ihmissuhteet ja työ 2/3

Edellisessä kirjoituksessa saimme pienen katsauksen Jeesuksen toimintamalleihin ja siihen, kuinka Hän käytti olemassaolevia ihmissuhdeverkostoja edistääkseen Taivasten Valtakuntaa.

Jeesus Nasaretilaisella oli missio, työ, ja juuri sen edistämiseksi ja päätökseen viemiseksi Hän toimi ihmissuhdekeskeisesti. Tämän tähden haluankin alleviivata edellisen blogikirjoituksen idean tärkeyttä!

edistämiseksi ja päätökseen viemiseksi Hän toimi ihmissuhdekeskeisesti

Otamme Johanneksen evankeliumista kaksi kohtaa.

 

Joh. 4:34

Mutta Jeesus jatkoi: ”Minun ruokani on se, että täytän lähettäjäni tahdon ja vien hänen työnsä päätökseen.”

 

Tämän Jeesus puhui opetuslapsille, jotka palasivat samarialaisesta kylästä Sykarin kaivolle. Tässä kohtaa nainen, jolle Jeesuksen messiaanisuus oli heidän lyhyen keskustelun myötä avautunut, oli mennyt kylään kertomaan, kenet oli tavannut. Nyt Jeesus puhuu varsin erikoisia. Aiemmin oltua kovin uupunut, nyt täynnä energiaa, saa opetuslapset ihmettelemään, mistä Hän on saanut leipää kun on niin voimissaan. Jeesus onkin saanut viedä Jumalan Valtakuntaa eteenpäin (käyttäen lopulta naisen ihmissuhdeverkostoa, kylää, hyväkseen) ja tämä jos mikä innostaa ja voimaannuttaa Häntä.

 

Sitten Hän sanoo, että on kaksi asiaa, joista Hän vastaa lähettäjälleen: 1) Täyttää lähettäjänsä tahto. 2) Viedä lähettäjänsä työ päätökseen. Kaksi asiaa. Käsitellään ensiksi nro 1: Mitä Jeesus rukoili Getsemanessa? Että Isän, eli lähettäjänsä, tahto tapahtuisi. Entä sitten nro 2? Työ päätökseen? Mikä työ? Tässä kohden tuleekin sopivasti seuraava raamatunkohta mukaan peliin:

 

Joh. 17:4

Minä olen kirkastanut sinut täällä maan päällä saattamalla päätökseen työn, jonka annoit tehdäkseni.

 

Tämän sanoessaan Jeesus on viettämässä opetuslastensa kanssa pääsiäisateriaa ylähuoneessa. Eli vain muutamaa hetkeä ennen kuin Hänet vangitaan. Voimme siis vetää ainakin yhden johtopäätöksen: Kyse ei ainakaan ole sovitustyöstä. (Lukijalle selvennykseksi, että tämä ei sulje pois tai vähennä sovitustyön merkityksellisyyttä, jota valotan hieman myöhemmin lisää).

 

Mistä työstä siis oikein voi olla kyse? Väitän, että lähettäjän työ on tehdä opetuslapsia, jotka tekevät opetuslapsia, jotka tekevät opetuslapsia. Jeesus on rakentanut liikehdinnän, jonka ensisijainen tarkoitus on viedä sanomaa rististä aina maan ääriin saakka! Ellei Jeesus olisi mennyt ristille ja kantanut meidän syntejämme, olisi opetuslasten tekeminen ollut yksinkertaisesti turhaa, sillä mitään, mitä tulisi viedä eteenpäin, ei olisi!

 

Ellei Jeesus olisi mennyt ristille ja kantanut meidän syntejämme, olisi opetuslasten tekeminen ollut yksinkertaisesti turhaa, sillä mitään, mitä tulisi viedä eteenpäin, ei olisi!

 

Blogi julkaistu myös Pyryn omassa blogissa:
http://pyry.varikkoyhteiso.fi