Ilo!

Eräs kouluevankelista kysyi kerran kouluvierailullaan, mikä on yksi kristinuskon ja kristityn perustavanlaatuisia asioita. Kolme kirjainta ja keskellä L -kirjain. Vastaus kuului salin takaa: “Älä!” Voi kuinka me annammekaan maailmalle juuri tällaisen kuvan. Näkyykö meistä Ilo, josta Raamattu puhuu?

Yksi Varikon näky-sanoista on Ilo

Yksi Varikon näky-sanoista on Ilo. Voimme löytää monia eri ilon lähteitä Raamatusta ja kaikki niistä on Jumalasta lähtöisin. Ilo on myös hengellistä kurinalaisuutta. Paavali kehottaa meitä aina iloitsemaan, mutta ei vain “olkaa iloisia” -tyylisesti, vaan iloitsemaan Herrassa. Tämä onkin se ratkaiseva tekijä raamatullisessa ja hengellisessä ilossa. On myös hyvä tehdä ero onnellisuuden ja ilon välillä. Onnellisuus on usein meille länsimaalaisille ihmisille jonkinlainen elämän tarkoitus. Kun olemme onnellisia, on kaikki hyvin. Olemme saaneet sen, mitä olemme tavoitelleet. Meillä on kaikki asiat hallinnassa, ns. kontrollissa. Olemme elämämme herroja. Herra ei ohjaa meitä tämäntyyppiseen, eräänlaiseen pintapuoliseen fiilistelyyn, vaan johonkin paljon syvempään. Itseasiassa tätä iloa tulee jopa harjoitella, vaikkei sitä voi puristaa itsestään. Tästä pääsemmekin pureutumaan asioihin, joista tuo ilo kumpuaa. Toivonkin, että Varikossa meidän sydämemme täyttyisi ilolla, joka on juuri näistä asioista lähtöisin.

Herra vapauttaa sinut nyt tästä synnistä, eikä sinun tarvitse kuolla

Ensimmäinen ja varmaankin tärkein ilo on pelastuksen ilo. Mm. Daavid mainitsee tämän pelastuksen ilon. Ps. 51 hän tunnustaa synnin, joka on tuonut Jumalan tuomion hänen ylleen. Hän sanoo: “Anna minulle jälleen pelastuksen riemu ja suo minun iloiten sinua seurata” (Kr. 33: “Autuutesi ilo). Se, jos mikä on meidän syvä syymme ylistykseen. Jeesus kantoi ristillä meidän syntimme, meidän tuomiomme. Meidät on vapautettu Jumalan tuomiosta, aivan kuten Daavidkin vapautettiin. Profeetta sanoi Daavidille tämän synnintunnustuksen jälkeen: “Herra vapauttaa sinut nyt tästä synnistä, eikä sinun tarvitse kuolla.” Jumala kykeni sanomaan näin, sillä Jeesukselle (erit. Getsemanessa), Isä sanoi, että sinun tarvitsee kuolla. Jumala on oikeudenmukainen, Hän ei katso meidän syntejämme sormiensa läpi. Siksi hän lähetti Jeesuksen!

Meidän ilomme on myös se, että Herra on oikeudenmukainen ja vanhurskas. Tätä nimittäin on Jumalan valtakunta meidän keskellämme. Nehemian kirjasta löytää yhtymäkohtia myös tämän päivän yhteisön rakentamiseen. Mm. yksi mielenkiintoinen kohta löytyy luvusta 5, jossa osa kansasta köyhtyi ja osa rikastui. Nämä, jotka köyhtyivät, joutuivat jopa myymään lapsiaan orjiksi. Nehemia tarttui tarmokkaasti tähän epäoikeudenmukaiseen kohtaan sanoen rikkaille: “Siinä te teette väärin. Eikö teidän tulisi elää Jumalan tahdon mukaisesti, etteivät viholliskansat saisi aihetta pilkata meitä?” Tästä seuraa kehotus oikeudenmukaisuuteen, velkojen anteeksiantamiseen, joka saa vastakaikua. Ehkäpä tuo epäoikeudenmukainen tilanne oli hiertänyt myös rikkaiden omaatuntoa? Velat annettiin anteeksi ja lopputulema oli seuraava: “Kaikki ylistivät Herraa ja tekivät niin kuin oli sovittu.”

ja kaikki riemuitsivat, sillä Jumala oli antanut heille suuren ilon

Tämänkin jälkeen Herran lakia luettiin ja kansa näki syntinsä. Silloin kun ihminen näkee syntinsä, mutta myös syntisten vapahtajan, silloin ollaan ilon lähteillä, sillä Esra sanoi: “Ja älkää olko murheelliset, sillä ilo Herrassa on teidän väkevyytenne.” Heillä oli aito ilo siitä, että he noudattivat Jumalan lakia ja taivuttivat sydämensä sen mukaan. Samalla Herra salli muurin rakentamisen ja rakennustyöt saatiin päätökseen: “ja kaikki riemuitsivat, sillä Jumala oli antanut heille suuren ilon”.

jotta teillä olisi minun iloni sydämessänne

Jeesus taas puhuu Joh. 15 viinipuu-vertauksen yhteydessä ilosta. Hän liittää siihen käskyjen noudattamisen ja kuinka se tuo ilon. Ei minkä tahansa ilon, vaan Jeesuksen ilon: “jotta teillä olisi minun iloni sydämessänne ja teidän ilonne tulisi täydelliseksi”.
Ehkäpä sinä lukija saat edes jossain määrin otteen ajatuksistani? Kun rakennamme yhteisöä, on tärkeää, että arvomme perustuvat Jumalan Sanaan, että Jeesus ja Hänen käskynsä ovat keskipisteenä. Ilomme lähde ei ole niinkään, mitä siunauksia me saamme, vaan pikemminkin, mitä me voimme antaa ja tehdä Herralle. Hänessä meillä on jo kaikki tiedon ja viisauden aarteet. Ilo syntyy siitä, mitä Jeesus on tehnyt edestämme ja elämällä Hänelle (Room. 12:1-2) tehden niitä asioita, joita Hän itse on mallintanut ja käskenyt meidän tehdä. Silloin kun Jeesus saa olla Herramme, voi aito syvä ilo vallita sydämissämme.

Ilo on yksi Gal. 5 mainituista Hengen hedelmistä!

Rend Collectiven Joy -kappale osuu hyvin kohdilleen.

 

Kirjoitus julkaistu myös Pyryn omalla blogisivustolla.


Speak Your Mind

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>