Onks pakko lukea?

patrick-fore-26857Niin, onko kristityn pakko lukea Raamattua? Tämä tuntuu olevan puheenaiheiden kestosuosiossa tilanteessa kuin tilanteessa. Yhä enemmän erityisesti nuorempi kristitty elää ns. fiilispohjalta – luen kun on fiilistä siihen.

Edellä esitetty kysymys on kuitenkin mielestäni väärin kysytty ja samalla se kertoo aikamme kristillisyydestä paljon. Sallinette raotta ovea näkemykselleni. Ensinnäkin Raamatun lukeminen ei sinänsä ole pelastuskysymys. Ei ole mitään mittaria, että kun olet lukenut näin paljon niin pelastut. Turvautumalla Jumalalta tulevaan armoon joka on täytetty Jeesuksen sovituskuolemalla on ainoa merkitys; yksin uskosta. Toisaalta taas sanoisin, että Raamatun lukeminen on mitä suuressa määrin pelastsuskysymys: Sinun ja ennen kaikkea sinun lähipiirisi.

olemme ikään kuin nääntymiskuoleman partaalla, asunnossamme on jääkappi täynnä ravitsevia herkkuja

Sinun se on siksi, että Raamatun Sana synnyttää ja ylläpitää uskoa. Siksi tuo on väärin kysytty kysymys. Maailmankaikkeuden luoja ja meidän Taivaallinen Isämme on puhunut ja haluaa puhua kanssamme. Hän kutsuu meitä kommunikoimaan kanssaan. Kun näin tapahtuu, saamme yhä uudelleen vastaanottaa ja kokea Hänen rakkauttaan ja armoaan kuin myös varustautua Totuudella. Tämä suojelee meitä kaikenlaisilta harhautuksilta ja pahimmassa tapauksessa luopumukselta. Ellei tätä saa tapahtua näännymme hengellisesti. Eräs ystäväni ilmaisi sen hienosti: olemme ikään kuin nääntymiskuoleman partaalla, asunnossamme on jääkappi täynnä ravitsevia herkkuja, mutta nojaamme jääkapin oveen. Isä on antanut Sanansa, jotta tulisit ravittua, jotta sielusi saisi virvoittua. Sivuhuomautuksena: kun saamme ravintoa, niin on hyvä myös liikkua ja tällä tavalla kasvattaa voimia. Eli toimia sen mukaan mitä Herra puhuu Sanassaan (Matt. 7:24-29). Näin meistä saa ja voi kasvaa terveellisellä pohjalla olevia Jeesuksen opetuslapsia ja Hänen Sanansa ja Henkensä tuo elämän!

Joskus tuntuu käsittämättömältä millaiseksi suorituskeskeiseksi tehtäväksi olemme tehneet Raamatun lukemisen ja ahdistumme sen alle. “Vaatiko Jumala minulta jotain”, saattaa olla kysymys tämän takana. Tämä peilaa hyvin vahvasti jollain tasolla vinoutunutta jumalakuvaa. Kuitenkin saatamme tämän kysymyksen jälkeen kertoa miten olemme juuri aloittaneet kurinalaisen treeniohjelman painon pudottamiseksi ja lihasten kasvattamiseksi tai kerromme kuinka uurastamme sen eteen että opimme jonkin uuden taidon. Eli kyse ei ole uupumuksesta tai väsymyksestä vaan pikemminkin jumalakuvasta joka estää meitä aterioimasta taivaallista leipää.

Kaverisi ja lähipiirisi pelastuskysymys se on seuraavasta syystä:

Mikä on alusta alkaen ollut, minkä olemme kuulleet, minkä omin silmin nähneet, mitä katselleet ja käsin koskettaneet, siitä me puhumme: elämän Sanasta. Elämä ilmestyi, me olemme nähneet sen, ja siitä me todistamme. Me ilmoitamme teille iankaikkisen elämän, joka oli Isän luona ja ilmestyi meille. Minkä olemme nähneet ja kuulleet, sen me myös teille julistamme, jotta teilläkin olisi yhteys meihin. Meillä on yhteys Isään ja hänen Poikaansa Jeesukseen Kristukseen. Tämän me kirjoitamme, jotta ilomme tulisi täydelliseksi. Tämä on se sanoma, jonka olemme häneltä kuulleet ja jonka julistamme teille: Jumala on valo, hänessä ei ole pimeyden häivää.
Joh. 1:1-5

Miten voit jakaa jotain eteenpäin kun sinulla ei ole mitään jaettavaa?

Johannes antaa ymmärtää, että he kertovat vain siitä minkä ovat saaneet vastaanottaa. Ei enempää eikä vähempää. Nyt kysymys kuuluu: kuinka sinä voit kertoa lähipiirillesi ellet ota vastaan? Miten voit jakaa jotain eteenpäin kun sinulla ei ole mitään jaettavaa?

Summauksena voisi sanoa, että Raamatun lukeminen on mitä itsekkäin asia. Ajattelet itseäsi. Pidät huolta itsestäsi. Kristuksen Sana saa asua runsaana sydämessäsi tervehdyttäen ja uudistaen, lohduttaen ja rohkaisten, nuhdellen ja ojentaen. Sydämesi saa yhä enemmän muistuttaa Jeesuksen sydäntä.

Kuitenkin Raamatun lukeminen on mitä epäitsekkäin teko, sillä kun luet, niin teet sen ystäviesi tähden. Voit tarjota virvoittavaa, uudistavaa ja rakentavaa Sanaa Pyhän Hengen johdatuksessa sitä tarvitseville. Matt. 13:33 mukaisesti saat hapattaa ympäristöäsi.

Voiko olla parempaa elämää kuin elää Jumalan Sanan uudistavassa vaikutuksessa kertoen siitä muillekin? Eikö ilomme ole silloin täydellinen?

Herra, sinä olet ilmestyksen Jumala. Olet ilmestynyt ja puhunut Sanasi kautta ja edelleen puhut elävällä tavalla meille. Vedä meitä Sanasi ääreen. Puhu meille Sanasi kautta, uudista meitä. Herätä sydämemme näkemään se toivo johon olet meidät kutsunut!

Blogi julkaistu myös Pyryn omassa blogissa.